Kotitehtävänä oli asentaa kolme komentoriviohjelmaa käyttäen komentoriviä. Sitten viime kotitehtävän olin asentanut Linux Ubuntu 12.04 version omalle kotitietokoneelle saadakseni vielä lisää rutiinia Linuxin käytöstä.

Aloitin tehtävän avaamalla komentorivi -terminaalin Ctrl + Alt + T näppäinyhdistelmällä. Tätä raporttia varten sain oman tietokoneeni tiedot ruudulle komennolla:

cat /proc/cpuinfo

cpuinfo

Seuraavaksi piti keksiä komentoriviohjelmia, jotka asentaisin. Ongelmana oli, että en keksinyt mitään komentoriviohjelmaa. Ai niin, paitsi ehkä se Apache web-palvelin, jota vähän jo harjoiteltiin tunnilla. Ensin hain päivityksiä komennoilla:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Sitten siirryin varsinaiseen asentamiseen antamalla komennon:

sudo apt-get install apache2

install apache2

Oho, olin unohtanut, että asensin sen tähän koneelle jo aikaisemmin. Sitten piti selvittää, toimiiko Apache web-palvelin. Koska minulla ei ollut kokemusta eikä tietoa, miten edetä asiassa, avasin kuuluisan Googlen hakupalvelun. Sieltä sain vähän tietoa, mikä se ihmeen web-palvelin oikein on ja mitä se tekee ja lopulta myös ohjeen miten testataan toimivuus. Laitoin siis Firefoxin osoiteriville ”localhost” ja sain viestin, että Apache toimii.

webbrowser localhost

Seuraavaksi mietin tehtävänantoa edelleen ja tarkemmin sitä, onko komentoriviohjelmalla / ohjelmalla mitään eroa? Totesin, että jos asennan ohjelman komentoriviä hyväksi käyttäen, niin se varmaan riittänee. Halusin asentaa vlc-videotoistimen, jota olin tottunut käyttämään myös Windows -puolella. Etsin sitä komennolla:

apt-cache search vlc

Asensin sen komennolla:

sudo apt-get install vlc

Ladattavaa riitti 75 megatavua, joten hetken sain odottaa. Ohjelman toimivuuden testasin kirjoittamalla komentoriville ohjelman nimen: VLC. Graafinen ohjelmapinta aukeni ja avasin videotiedoston katseluun. Ohjelma toimi heti oikein, eikä tarvinnut hakea videokodeekkeja lomavideon katselua varten.

vlc

Ei kuulunut tehtävään, mutta tässä kohdin minun oli pakko käydä vaihtamassa VLC -ohjelma Ubuntun oman elokuvatoistimen tilalle graafisten asetusten kautta: järjestelmäasetukset -> tiedot -> oletussovellukset -> video -> VLC.

Seuraavaksi halusin asentaa Spider -pasianssipelin. Sitä ei löytynyt valmiiksi asennettuna Unity -valikon kautta. Se on mielestäni paras tietokoneella oleva pasianssipeli. Komentoriviltä etsin sitä komennolla:

apt-cache search spider solitaire

etsispider

Päätin kokeilla listan ensimmäistä kpat -nimistä pasianssikokelmaa eli komentoni oli:

sudo apt-get install kpat

Olisi pitänyt ladata 200 megatavua, ei kiitos. Listan viimeisenä oli jotain suomeksi ”xpat2 – peruspasianssipeli X11:lle”. Mitäköhän se X11 tarkoittaa mietin ja päätin kokeilla ohjelmaa. Vaihdoin ohjelman nimeä edelliseen komentoon ja ei mennyt kuin hetki ja xpat2 oli asennettu. Avasin ohjelman komennolla xpat2.

pasianssi

Pelaamisen jälkeen totesin, että ”olipa huono pasianssi” ja halusin poistaa kyseisen ohjelman. Annoin komennon:

sudo apt-get remove xpat2

Teen vielä yhden testi ja huudan: ”vaimo… sudo tuo juomaa!” Tällä kertaa paketit oli kunnossa ja juoma tuli pöydälle.

Tehtävä suoritettu – Mission accomplished!